• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Richtlijn voeding bij de ziekte van Parkinson

M.J.M.D. van Asseldonk, H.C. Dicke, J.I. Hoff & B. van Harten

Alle bindwijzen en edities

  • Paperback

    2013

    € 16,95

Richtlijn voeding bij de ziekte van Parkinson

M.J.M.D. van Asseldonk, H.C. Dicke, J.I. Hoff & B. van Harten

Paperback | Nederlands
  • Op werkdagen voor 23 uur besteld, dezelfde dag verstuurd.
  • Niet op voorraad in onze winkel
€ 16,95
  • Vanaf €15,- geen verzendkosten.
  • 30 dagen ruiltermijn voor fysieke producten

Omschrijving

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij in toenemende mate voedingsgerelateerde problemen kunnen ontstaan. Het kan gaan om gewichtsverlies, maar ook om ongewenste gewichtstoename. Veel patiënten hebben last van obstipatie of een vertraagde maaglediging, waardoor de opname van parkinsonmedicatie vertraagd en minder voorspelbaar wordt. Responsfluctuaties kunnen ook het gevolg zijn van de competitie die eiwitten uit de voeding mogelijk aangaan met de levodopa bij de opname in de dunne darm en bij de passage van de bloed-hersenbarrière. Verder kunnen kauw- en slikstoornissen ontstaan, waardoor patiënten meer moeite krijgen met het eten of zich verslikken.

Bij de herkenning, diagnostiek en behandeling van deze problemen zijn verschillende zorgverleners betrokken. Dit was de reden om naast een monodisciplinaire Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson ook een multidisciplinaire Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson te ontwikkelen. De Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson is ontwikkeld door samenwerking van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet, de werkgroep bewegingsstoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Deze richtlijn is bedoeld voor alle zorgverleners die zijn betrokken bij de behandeling van voedingsgerelateerde problemen bij patiënten met de ziekte van Parkinson en ook voor parkinsonpatiënten zelf. De richtlijn adviseert zorgverleners over het herkennen van voedingsgerelateerde problemen, stelt criteria voor verwijzing en bevat aanbevelingen voor behandeling. De richtlijn is beslissingsondersteunend. Voor patiënten bevat de richtlijn informatie over de voedingsgerelateerde problemen die kunnen ontstaan en de aandachtspunten voor het zelf signaleren van deze voedingsproblemen. Voor de patiënten is ook een speciale patiëntenversie beschikbaar.

Specificaties

  • Uitgever
    Boom Lemma uitgevers
  • Druk
    1
  • Verschenen
    apr. 2013
  • Genre
    Dieetkunde en voeding
  • Afmetingen
    240 x 170 x 4 mm
  • Gewicht
    124 gram
  • EAN
    9789059319103
  • Paperback
    Paperback
  • Taal
    Nederlands

Gerelateerde producten

GEWICHTSVERLUST MIT GENUSS:

GEWICHTSVERLUST MIT GENUSS:

Erika Walter
€ 15,91
Leicht gemacht Band 02: Abnehmen

Leicht gemacht Band 02: Abnehmen

Sybille Disse
€ 27,90
Lekker snel

Lekker snel

Natalia Rakhorst
€ 32,50
Get Fit

Get Fit

Frederique Ypenburg
€ 24,95