0
Vanaf €15,- geen verzendkosten.
Snelle levering aan huis, maar ook af te halen in de winkel.

Boekenweek 2018 | 10 t/m 18 maart

  • Boekenweek 2018 [1]

'En toch is alles wat we doen natuur' - Leo Vroman

Thema

De Boekenweek 2018 viert de natuur. En het boek natuurlijk. Natuur is alomvattend, overal in en om ons heen. Van de diepste zielenroerselen in de menselijke natuur tot aan de kleinste stadsnatuur.  Als Moeder Natuur is zij de oorsprong van het leven. We worden overweldigd door haar grootsheid of voelen ons geborgen in haar rust. We zetten haar naar de hand of strijden om haar behoud. ‘En toch is alles wat we doen natuur’, schreef Leo Vroman. Zijn dichtregel is motto bij het thema van de Boekenweek 2018.

_____________________________________________________________________________________________

Boekenweekgeschenk

Gezien de feiten | Griet Op de Beeck

Het inzicht was vers, het dampte nog. Olivia trok haar zwarte jurk recht en keek naar haar dochter. De ogen gezwollen, de neus rood rond de vleugels van al dat gewrijf met papieren zakdoekjes, een likje gemist snot glanzend bij haar bovenlip. Roos had het moeilijk, Olivia wou dat ze iets kon doen. Roos greep haar arm, haakte in en troonde haar mee door het gangpad. De kist verdween de lijkwagen in, en zij bleven achter in de tochtige hal van de kerk. Olivia was nog nooit zo blij geweest dat mensen elkaars gedachten niet kunnen lezen.

Gezien de feiten gaat over Olivia, een vrouw van eenenzeventig. Voor haar wordt alles anders als de man sterft met wie ze heel lang getrouwd was. In een ontwapenende weigering om zich te gaan gedragen naar de wens van anderen of naar het traditionele beeld van wat ouderen zouden moeten doen, gaat ze op zoek naar een manier om haar bestaan van tel te laten zijn. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we hem kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste. Griet Op de Beeck heeft een Boekenweekgeschenk geschreven waarin ze met lichtheid en humor de zwaarte verkent, waarin ze familieverhoudingen tekent in al hun broeierige complexiteit, waarin ze durft te pleiten voor het belang van emotie, waarin ze subtiel de politieke realiteit van vandaag aan de kaak stelt, waarin positivisme zoekt naar een nieuwe, eigenzinnige definitie.

Bestsellerauteur Griet Op de Beeck

Het Boekenweekgeschenk is dit jaar van bestsellerauteur Griet Op de Beeck. De Vlaamse schrijfster brak in 2013 door met haar debuutroman Vele hemels boven de zevende. Haar volgende romans Kom hier dat ik u kus (2014) en Gij nu (2016) werden door lezers omarmd en genomineerd voor de NS Publieksprijs. Met meer dan 700.000 verkochte boeken is zij één van de bestverkopende Nederlandstalige auteurs van dit moment. Haar meest recente roman, Het beste wat we hebben (september 2017), is het eerste deel van een indringende trilogie. 

U krijgt het Boekenweekgeschenk cadeau tijdens de Boekenweek bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Gratis reizen met de trein

Op zondag 18 maart kunt u daarom gratis reizen met de trein op vertoon van het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten

_____________________________________________________________________________________________

Boekenweekessay

Natuurlijk | Jan Terlouw

Geboren in een boerendorp op de Veluwe, groeide Jan Terlouw op tussen de natuur. Hij klom in bomen, bestudeerde bijenvolken en hielp kalfjes geboren worden. Natuur werd voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie, door de schoonheid, de variatie en het mysterie ervan.

Nog altijd vindt hij Nederland een van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. Het tijdperk van het Antropoceen is aangebroken: het menselijk handelen heeft een bepalende invloed op de toestand van de aarde. Wat de aarde in 4,5 miljard jaar heeft ontwikkeld, is de afgelopen eeuw in rap tempo verwoest door de mens. De klimaatverandering is een feit. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen.

Natuurlijk is een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

Essayist | Jan Terlouw

Schrijver, politicus en natuurkundige Jan Terlouw schrijft het essay bij het thema van de Boekenweek. Ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag publiceerde hij eind 2016 twee titels over het klimaat: het jeugdboek Het hebzuchtgas en de novelle Kop uit ’t zand. Terlouw hield hierbij een hartstochtelijk pleidooi in De Wereld Draait Door, dat miljoenen keren bekeken is en door jong en oud is toegejuicht.

Een ode aan de natuur en een pleidooi voor duurzaamheid. Vanaf 10 maart voor maar € 3,50 te koop bij Donner.

 

Evenementen

Boekenweektips - literatuur

Het meisje in het ijs

Het meisje in het ijs

Robert Bryndza
€ 15,00
Het verdriet van Wilhelmina

Het verdriet van Wilhelmina

Tomas Ross
€ 19,99
Zuivering

Zuivering

Tom Lanoye
€ 24,99
Het beste wat we hebben

Het beste wat we hebben

Griet Op de Beeck
€ 22,50
Klont

Klont

Maxim Februari
€ 19,99
De acht bergen

De acht bergen

Paolo Cognetti
€ 19,99
Schorshuiden

Schorshuiden

Annie Proulx
€ 19,99
Riskante relaties

Riskante relaties

Pierre Ambroise Choderlos de Laclos
€ 34,99
De horizon

De horizon

Wieslaw Mysliwski
€ 27,99
De moord op Commendatore- Deel 2

De moord op Commendatore- Deel 2

Haruki Murakami
€ 29,99
De moord op Commendatore

De moord op Commendatore

Haruki Murakami
€ 29,99

Boekenweektips - hobby, natuur & tuin

Grenzeloos vogels kijken

Grenzeloos vogels kijken

Noah Strycker
€ 24,99
Photo Ark

Photo Ark

Joel Sartore
€ 29,95
Een leeuw in huis

Een leeuw in huis

Abigail Tucker
€ 17,50
De kinderen van de nacht

De kinderen van de nacht

Dik van der Meulen
€ 19,99
De blauwe planeet II

De blauwe planeet II

James Honeyborne
€ 29,99

Boekenweektips - wetenschap Toon alle boeken

Heer der planten

Heer der planten

Carlos Magdalena
€ 24,99
Waarom de buren nooit deugen

Waarom de buren nooit deugen

Marc van Roosmalen
€ 24,99
Giftig spul

Giftig spul

Carey Gillam
€ 17,95
De verborgen impact

De verborgen impact

Babette Porcelijn
€ 22,50
De uitvinder van de natuur

De uitvinder van de natuur

Andrea Wulf
€ 19,99