Van 10 t/m 18 november is het Kookboekenweek. Ruim een week lang vieren wij de liefde voor lekker eten en mooie kookboeken. Van beginnende koks tot culinaire toptalenten, van fitgirls tot taartenbakkers. Paul de Leeuw schrijft het Kookboekenweekgeschenk: Smaakmaker: ‘Bij wie crème fraîche in de aders vloeit’ wordt in de Kookboekenweek, van 10 t/m 18 november, door de (kook)boekhandel cadeau gedaan aan klanten bij aankoop van € 19,50 aan kookboeken.
Voor de tweede keer verschijnt er een Kookboekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door amuseur en – zoals hij zelf zegt – kiloknaller Paul de Leeuw. Dat maakte hij bekend in M, het programma van Margriet van der Linden op NPO 1. Na het succesvolle Kookboekenweekgeschenk Smaakmakers van vorig jaar – met recepten van zeven toonaangevende culinaire auteurs – verschijnt dit jaar Smaakmaker: ‘Bij wie crème fraîche in de aders vloeit’ (naar een gedicht van Hendrik Tollens).
TV- en theatermaker Paul de Leeuw is al jaren groot liefhebber van kookboeken en schreef in 2012 het autobiografische kookboek ‘kHebjelief, en trek!. Smaakmaker: ‘Bij wie crème fraîche in de aders vloeit’ wordt in de Kookboekenweek, van 10 t/m 18 november, door de (kook)boekhandel cadeau gedaan aan klanten bij aankoop van € 19,50 aan kookboeken.
Paul de Leeuw is enthousiast begonnen aan het samenstellen van het Kookboekenweekgeschenk. ‘Pap, hou je aan het recept!’, hoort hij regelmatig van zijn kinderen. Zelf zegt Paul: “Kookboeken zijn voor velen een droom of een uitkomst, voor anderen een gids en voor mij vaak een uitgangspunt. Om daarna gecorrigeerd te worden. Maar altijd een genot om in te lezen en uit te koken!”
De jury: ‘Neem dit boek ter hand en je wilt vrienden uitnodigen, koken, uitproberen, of nee sterker nog: direct afreizen naar Tel Aviv, en het ter plekke proeven, en ingrediënten mee terug nemen. TLV is het eerste kookboek van Jigal Krant, die zelf vóór publicatie beweerde niet te kunnen koken. Dat kan hij dus wel! En recepten opschrijven kan hij ook! En stad en land afreizen om iedereen deelgenoot te maken van deze heerlijke keuken doet hij ook! Enthousiasmerend en overheerlijk.’
Op vrijdag 9 november, aan de vooravond van de Kookboekenweek 2018, wordt Het Gouden Kookboek uitgereikt, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Voor vijf kookboekenschrijvers wordt het een spannende tijd: hun kookboeken maken kans Het Gouden Kookboek 2018 te winnen. Kookfan Gijs Staverman maakte op 10 oktober in Gijs 2.0 op NPO Radio 2 de nominaties bekend:
De jury: ‘Een boek van een chef dat niet te “cheffie” is. Bijdendijktoont het vak, de weg ernaar toe, de ingrediënten en de recepten. Joris Bijdendijk en het team eromheen hebben een chefsboek weten te maken waaruit gekookt kan worden. De fotografie, de teksten en de recepten zijn toegankelijk, nu en dan uitdagend maar zeker op een vrije zondag voor iedereen te doen. Zijn kip met prei en dragon is simpel en zo lekker dat je eigenlijk nooit meer anders wil.’
De jury: ‘Een boek dat niet alleen geschikt is voor de kerst. Koken uit Home Sweet Home XMAS kan het hele jaar, hoewel de receptuur vooral winters is. Van Boven heeft Nederland stormenderhand veroverd, leert ons nieuwe smaken kennen met ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn. Ze ontwerpt haar boeken zelf en haar man Oof doet de fotografie. Ook wie niet van alle poespas rond kerst houdt zal met een glimlach dit boek lezen en ermee aan de slag gaan. Origineel, uitbundig én eigen. Alsof je beste vriendin je de liefde voor puur en eerlijk eten uitlegt.’
De jury: ‘Een vegetarisch kookboek zonder dat je het door hebt. Met een recept voor elke dag van het jaar, ingeleid door verhalen uit het Franse (tuin)leven van kok Maris. Maris kan niet alleen recepten opschrijven waar iedereen mee uit de voeten kan, ze kan ook verhalen schrijven. Mari plukt de dag is een lees- en kookboek. Dat een uitgeverij in Nederland een dergelijk boek durft uit te geven vinden wij zeer lovenswaardig.’
De jury: ‘Maroeska Metz is een internationaal bekende ontwerpster die tien jaar bezig is geweest met dit kookboek. Ze schreef de recepten op voor haar kinderen. Fotografeerde ze zelf en bij elk recept kun je via een QR code een filmpje kijken waarin ze extra toelichting geeft. Dat ze in hart en nieren ontwerpster is zie je terug in het mooie ontwerp van Hoe dan?! Receptuur voor elke dag en voor iedereen.’
ALICE WATERS WINT JOHANNES VAN DAMPRIJS 2017
De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam maakten op 25 september 2018 bekend dat Alice Waters de winnaar is van de Johannes van Damprijs 2017. De prijs wordt tijdens de Kookboekenweek op vrijdag 16 november 2018 uitgereikt in de Aula van de Universiteit van Amsterdam. De Johannes van Damprijs is een oeuvreprijs voor een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.
Alice Waters (1944) is een internationaal icoon en een van de invloedrijkste chefs van de Verenigde Staten. Niet in de laatste plaats om haar activisme: al sinds de jaren zestig inspireert ze wereldwijd mensen om verse, lokale en seizoensproducten te gebruiken. In 1971 opende ze haar restaurant Chez Panisse in de stad Berkeley, waar ze nog steeds nauw bij betrokken is. In de loop van de jaren is het restaurant een symbool geworden in haar strijd voor beter eten. Onder die vlag begon ze in de jaren negentig met The Edible Schoolyard, een schoolprogramma dat kinderen leert over gezonde voeding. Voorzitter van de jury Louise Fresco: “Met haar restaurant en haar projecten, zoals The Edible Schoolyard, heeft Alice Waters velen, jong en oud, in de VS en daarbuiten bewust gemaakt van het belang van de kwaliteit van voedsel en een directe relatie met de herkomst van voedsel.”
In het laatste weekend van de Kookboekenweek wordt de Johannes van Damprijs uitgereikt. Deze internationale oeuvreprijs wordt jaarlijks door de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam toegekend aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomische cultuur.